Ademhalingsproblemen

COPD (astma, bronchitis, etc.) (scrol naar beneden voor info) 

Ademhalingsproblemen (scrol>ontspanning door ademhaling) 
Hypervetilatie (scrol voor info ontspanning door ademhaling)                   
In het kort:Tijdens de therapie wordt U de meest optimale ademhalingstechnieken aangeleerd, passend bij het ademhalingsprobleem, en wordt ook de houding hierbij betrokken.
 
 

Langere uitleg COPD:

Wat is COPD en wat heeft Oefentherapie  Mensendieck u te bieden?
 
COPD betekent letterlijk 'chronic obstructive pulmonary disease', dat wil zeggen: chronische obstructieve longaandoening. Het gaat hier om een situatie waarbij de luchtstroom naar en van de longen niet onbelemmerd kan plaatsvinden. Dit kan het gevolg zijn van chronische bronchitis of emfyseem.
Chronische bronchitis
Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen vernauwd door een ontsteking. Het slijmvlies waarmee de luchtwegen aan de binnenkant bekleed zijn, kan door de ontsteking opzwellen en er kan meer slijm wordengevormd dan normaal. De luchtwegen worden bij chronische bronchitis gevoeliger voor bijvoorbeeldtabaksrook, mist, koude lucht, stoffen als chloor en ammoniak en allerlei geuren.
Emfyseem
 
Een langdurige ontsteking van het longweefsel (bronchitis) kan uiteindelijk leiden tot beschadiging: emfyseem.Wanneer het elastische steunweefsel van de longen versneld wordt afgebroken (als gevolg van bijvoorbeeld roken of werken in een stoffige omgeving) kunnen de longblaasjes slap en minder rekbaar worden. Ook het aantal longblaasjes kan afnemen. Het resultaat kan kortademigheid zijn.
 
Aanleg en omgeving
 
Waarom krijgt de één wel
COPD en de ander niet? Dat weten we niet precies, maar het is wel duidelijk dat aanleg een rol kan spelen bij de verhoogde gevoeligheid van de luchtwegen. De wisselwerking tussen deze aanleg en invloeden uit de omgeving bepaalt of iemand klachten krijgt. Roken is zo'n factor die sterk bijdraagt aan het ontstaan van COPD.
Klachten
 
Heeft u
COPD, dan is het mogelijk dat u vaak hoest of slijm opgeeft. Het kan zijn dat u eerder moe bent. U kunt kortademig worden of met een piepend geluid ademen, meestal bij inspanning, maar soms ook in rust. Bij de meeste mensen met COPD treedt deze kortademigheid alleen op bij zware lichamelijke inspanning, zoals hardlopen en zwaar lichamelijk werk, maar sommigen kunnen ook al buiten adem raken bij trappenlopen, stevig wandelen of zelfs soms bij wassen en aankleden. Het is logisch dat dit gevolgen heeft voor uw dagelijkse bezigheden, sport en hobby's. De ene dag kunt u zich beter voelen dan de andere. De klachten kunnen wisselen en zijn vaak 's nachts en 's morgens erger. Er zijn mogelijkheden om de klachten te beïnvloeden en de
oefentherapeut Mensendieck kan u daarbij helpen.
 

De oefentherapeut Mensendieck leert u oefeningen om de klachten die het gevolg zijn van

COPD teverminderen. Het is van belang dat u uw manier van ademen verbetert en uw dagelijkse houdingen en bewegingen bij uw adempatroon aanpast. U kunt uw klachten positief beïnvloeden door voldoende te bewegen binnen uw mogelijkheden en grenzen. De oefentherapeut Mensendieck begeleidt u in het vinden van een evenwicht tussen wat u doet (belasting) en wat uw lichaam aankan (belastbaarheid).Ademhaling problemen:

 

Ontspanning

Te veel spanning in het lichaam kan tot allerlei klachten leiden. Ontspannen is dan de voor de hand liggende oplossing, maar bijna niets is moeilijker dan goed ontspannen. Een gezonde manier van ademen is daarbij onmisbaar. Die helpt u niet alleen ontspannen, maar is ook belangrijk voor uw totale gezondheid.

Door verschillende oorzaken kunt u een ontspannen manier van ademen kwijtraken. Het adempatroon is dan verstoord. Een oefentherapeut-Mensendieck helpt u eerst het ademen in rust te leren beheersen en vervolgens ook tijdens beweging. Deze ademoefeningen worden gecombineerd met spierontspannende oefeningen en houdingscorrigerende oefeningen.

Mensen met ademklachten zoals hyperventilatie, astma, emfyseem of andere longafwijkingen oefenen met succes bij een oefentherapeut Mensendieck, maar ook mensen met spanningsklachten hebben er baat bij.