Specialisaties

In het volgende heb ik mij gespecialiseerd:

Aangesloten bij Netwerk Chronische Pijn ( scrol naar beneden voor meer informatie)
Aangesloten bij Netwerk MS Zorg Nederland (scrol naar beneden voor meer informatie)
Aangesloten bij Netwerk Artrose (scrol naar benden voor meer informatie)
 
Ademhalingstherapie
Ontspanningstechnieken
Spierspanningshoofdpijn
Nekklachten
RSI/CANS
Rugklachten
SI klachten
Reumatische aandoeningen
Neurologische aandoeningen
Valpreventie

Aangesloten bij Netwerk Chronische Pijnpatienten

 

Meer informatie over het Netwerk Chronische Pijn vindt u op www.netwerkchronischepijn.nl

 

Aangesloten Netwerk MS ZORG

 

 

Al enige tijd ben ik aangesloten bij het Netwerk MS Zorg Nederland.

Dit houdt in dat ik mij gespecialiseerd heb in het optimaliseren van de zorg aan MS patiënten.

Op de website van MS zorg vind u veel informatie www.mszorgnederland.nl

Regelmatig bewegen is goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het kan het verloop van MS helaas niet tegenhouden, maar soms wel de gevolgen van de ziekte beperken.

De oefentherapeut zal samen met u eerst analyseren welke problemen er zijn. Vervolgens wordt samen met u een behandelplan ontwikkeld die aansluit bij uw hulpvraag en wensen. Het komt ook regelmatig voor dat er klachten optreden die niet direct veroorzaakt worden door de MS. Deze klachten nemen we wel mee in de behandeling. De oefentherapeut kan helpen als dagelijkse houdingen en bewegingen lastig worden. De behandeling bestaat  uit voorlichting, oefentherapie, houding-/bewegingsadviezen en coaching.

Een oefentherapeutische behandeling bij MS kan zich richten op:

 • gewrichten beweeglijk houden
 • stijfheid bestrijden
 • spierkracht onderhouden en uitbouwen waar mogelijk
 • balanstraining
 • looptraining
 • pijnbestrijding
 • algehele ontspanning
 • doorbloeding / circulatie stimuleren
 • verbeteren houding-/bewegingspatronen in het dagelijks leven
 • zelfstandigheid in het dagelijks leven bevorderen
 • optimaliseren van de ademhaling 
 • adviezen over hulpmiddelen 

Aan de hand van het behandelplan krijgt de patiënt een oefenschema en houding-/bewegingsadviezen mee voor thuis, bijvoorbeeld om beter te leren lopen, opstaan uit een stoel, staande handelingen etc. . In een periode van verergering van de MS-klachten, kan de oefentherapeut een of meer keren per week spieren en gewrichten soepel houden. Patiënten die gebonden zijn aan bed of rolstoel, kunnen ook thuis behandeld worden

 

 

ARTROSE

Startpijn, stijfheid, moeite met lopen ... artrose. Wat is artrose en wat heeft Oefentherapie Mensendieck u te bieden?
 
Wat is artrose ?
artrose, of gewrichtsslijtage, is een reumatische aandoening die het kraakbeen in de gewrichten langzaam aantast. Men spreekt ook wel van 'gewrichtsslijtage'. artrose komt onder andere voor in de gewrichten van de heup en de knie, de nek, de onderrug en de handen. Dit artikel gaat over artrose in de heup en in de knie.

Hoe ontstaat artrose ?
Over het ontstaan van artrose is nog veel onduidelijk. Verschillende factoren kunnen een rol spelen: de leeftijd, een overbelasting van de gewrichten door overgewicht, zwaar lichamelijk werk of intensief sporten met een hoge belasting van de heupen en de knieen. Ook niet of te weinig bewegen kan artrose tot gevolg hebben.
Bij artrose neemt de kwaliteit van het kraakbeen langzaam af. Het kraakbeen zit aan de uiteinden van de botten, zorgt voor smering van het gewricht en werkt als een stootkussen: het vangt grote schokken in het gewricht op. Als het kraakbeen in kwaliteit afneemt moeten de botten dit werk zelf doen. Dit kan leiden tot verdikking en vervorming van de botuiteinden. Niet alleen de gewrichten, maar ook de spieren, pezen en banden rondom het gewricht kunnen door artrose verzwakken.

Klachten
Een achteruitgang in de kwaliteit van het kraakbeen hoeft niet meteen tot klachten te leiden, maar op den duur kan pijn het gevolg zijn. Deze pijn ontstaat meestal geleidelijk en treedt vooral 's ochtends op en bij bewegen en belasten van het gewricht. Ook het beginnen met bewegen na een periode van rust kan pijnlijk zijn.
Bovendien kan stijfheid ontstaan en is het mogelijk dat coordinatie en spierkracht afnemen. artrose in de heup of de knie kan belemmeringen veroorzaken bij lopen, gaan zitten en traplopen. Mensen met ernstige artrose kunnen zich vaak moeilijk verplaatsen en zijn soms onvoldoende in staat zichzelf te verzorgen (bijvoorbeeld problemen met het aantrekken van schoenen).

Artrose en bewegen
De voedselvoorziening van het kraakbeen en de smering van het gewricht worden gestimuleerd door beweging; op die manier kan mogelijk een verdere achteruitgang van het kraakbeen worden voorkomen. Als u regelmatig beweegt worden ook de spieren, pezen en banden rondom het aangetaste gewricht sterker, waardoor zij de schokken beter kunnen opvangen. Bovendien kunt u meer zelfvertrouwen krijgen. Goede bewegingsactiviteiten zijn bijvoorbeeld wandelen, fietsen en bewegen in het water.

Oefentherapie Mensendieck
De oefentherapeut Mensendieck leert u oefeningen om de artrose klachten te verminderen. U leert tijdens de activiteiten van alledag op een goede manier met de pijn en de stijfheid om te gaan