Orthopedische indicaties

Orthopedische aandoeningen:

Arthrose (scrol naar beneden voor meer info)
Houdingsanomalieen (Houdingsafwijkingen)
Degeneratieve afwijkingen  (Slijtage afwijkingen bv rug)
 
    versmalde tussenwervelschijven

 

Groeistoornissen

Scoliose (scrol naar beneden voor meer info)

          

Standsafwijkingen van gewrichten
Thoracic outlet syndroom ( afknelling zenuwen in nekschouder gebied)
Surmenage (spierklachten)
Hypermobiliteit (overbeweeglijke gewrichten door slappe banden vaak erfelijk)
Contracturen (ernstige verkorting spieren)
Revalidatie na ongelukken en chirurgische ingrepen
 
Osteoporose (botontkalking)

ARTROSE

Startpijn, stijfheid, moeite met lopen ... artrose. Wat is artrose en wat heeft Oefentherapie Mensendieck u te bieden?
 
Wat is artrose ?
artrose, of gewrichtsslijtage, is een reumatische aandoening die het kraakbeen in de gewrichten langzaam aantast. Men spreekt ook wel van 'gewrichtsslijtage'. artrose komt onder andere voor in de gewrichten van de heup en de knie, de nek, de onderrug en de handen. Dit artikel gaat over artrose in de heup en in de knie.

Hoe ontstaat artrose ?
Over het ontstaan van artrose is nog veel onduidelijk. Verschillende factoren kunnen een rol spelen: de leeftijd, een overbelasting van de gewrichten door overgewicht, zwaar lichamelijk werk of intensief sporten met een hoge belasting van de heupen en de knieen. Ook niet of te weinig bewegen kan artrose tot gevolg hebben.
Bij artrose neemt de kwaliteit van het kraakbeen langzaam af. Het kraakbeen zit aan de uiteinden van de botten, zorgt voor smering van het gewricht en werkt als een stootkussen: het vangt grote schokken in het gewricht op. Als het kraakbeen in kwaliteit afneemt moeten de botten dit werk zelf doen. Dit kan leiden tot verdikking en vervorming van de botuiteinden. Niet alleen de gewrichten, maar ook de spieren, pezen en banden rondom het gewricht kunnen door artrose verzwakken.

Klachten
Een achteruitgang in de kwaliteit van het kraakbeen hoeft niet meteen tot klachten te leiden, maar op den duur kan pijn het gevolg zijn. Deze pijn ontstaat meestal geleidelijk en treedt vooral 's ochtends op en bij bewegen en belasten van het gewricht. Ook het beginnen met bewegen na een periode van rust kan pijnlijk zijn.
Bovendien kan stijfheid ontstaan en is het mogelijk dat coordinatie en spierkracht afnemen. artrose in de heup of de knie kan belemmeringen veroorzaken bij lopen, gaan zitten en traplopen. Mensen met ernstige artrose kunnen zich vaak moeilijk verplaatsen en zijn soms onvoldoende in staat zichzelf te verzorgen (bijvoorbeeld problemen met het aantrekken van schoenen).

Artrose en bewegen
De voedselvoorziening van het kraakbeen en de smering van het gewricht worden gestimuleerd door beweging; op die manier kan mogelijk een verdere achteruitgang van het kraakbeen worden voorkomen. Als u regelmatig beweegt worden ook de spieren, pezen en banden rondom het aangetaste gewricht sterker, waardoor zij de schokken beter kunnen opvangen. Bovendien kunt u meer zelfvertrouwen krijgen. Goede bewegingsactiviteiten zijn bijvoorbeeld wandelen, fietsen en bewegen in het water.

Oefentherapie Mensendieck
De oefentherapeut Mensendieck leert u oefeningen om de artrose klachten te verminderen. U leert tijdens de activiteiten van alledag op een goede manier met de pijn en de stijfheid om te gaan.

SCOLIOSE  

                                     

 Pijn in rug, hoofd, nek, schouders, vermoeidheid en een veranderende stand van de wervelkolom ......

Wat is een SCOLIOSE en wat heeft Oefentherapie Mensendieck u te bieden?   

Een scoliose is een zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Er zijn verschillende soorten scoliose, zoals een  een idiopatische scoliose en een houdingsscoliose.

Bij een idiopatische scoliose gaat de zijdelingse verkromming samen met een draaiing van de wervels. Hierdoor komen de ribben aan 1 kant meer naar achteren. Een idiopatische scoliose is niet, of slechts gedeeltelijk, te corrigeren. De oorzaak van de idiopatische scoliose is niet bekend. Wel is het duidelijk dat erfelijkheid een rol speelt. Als de scoliose op jongere leeftijd ontstaat, bestaat de kans op verergering van de verkromming, doordat het skelet nog niet is volgroeid.

Een houdingsscoliose is een verkromming ten gevolge van een groot beenlengteverschil of een voorkeurshouding, bijv. een zware schooltas over een schouder; dan kan de rug aan een kant scheef gaan trekken.

Een scoliose heeft de neiging om te verergeren tijdens de groei. Vroegtijdig ontdekken is van daarom van groot belang. Op jonge leeftijd is de wervelkolom nog soepel en is correctie van de verkromming beter mogelijk dan op latere leeftijd.

Klachten en de gevolgen op de korte en langere termijn

Wanneer er een scoliose wordt geconstateerd, zijn er meestal geen klachten. Wel kunnen sommige spieren te gespannen, te zwak of te kort zijn.

Op volwassen leeftijd kan door de langdurige ongelijkmatige belasting van de wervelkolom en de afwijkende houding pijn ontstaan in de rug, nek en schouders. De asymmetrische houding van de wervelkolom en afwijkende spierspanning kunnen er, op latere leeftijd, toe leiden dat organen in de verdrukking komen en er kunnen ademhalingsproblemen ontstaan.

Naast lichamelijke klachten kunnen psychische klachten ontstaan. Goede begeleiding is van belang voor een adequate manier van omgaan met de klachten. De patient zal de eventuele beperkingen moeten leren accepteren en vooral moeten kijken naar wat hij nog wel kan. De balans tussen de lichamelijk en geestelijke belasting en de belastbaarheid staat gedurende de behandeling centraal.

 

Opsporen van een scoliose

Meestal wordt de scoliose door de schoolarts ontdekt. Deze zal de ouders adviseren naar de huisarts te gaan voor nader onderzoek. Een X-foto is een hulpmiddel om de scoliose te constateren en de huisarts zal de pati�nt naar een orthopeed en/of een oefentherapeut Mensendieck verwijzen.