Oefentherapie Mensendieck

                                                                                    

 Wervelkolom

 

Oefentherapie Mensendieck

Als kind hebben we al leren zitten, staan, lopen en bukken. Bewegingen die zo vanzelfsprekend zijn geworden, dat we er niet of nauwelijks over nadenken. Totdat er iets misgaat. Misschien heeft u verkeerd getild en heeft u daardoor nu pijn in uw rug, of heeft u uw buikspieren verwaarloosd en/of uw rug overbelast. Of u heeft jarenlang een bepaalde spiergroep overbelast, terwijl u er drie of vier had kunnen gebruiken. Wat er ook gebeurd is, als u bereid bent zelf iets te doen aan uw pijnklachten, kan oefentherapie Mensendieck een goede behandelmethode voor u zijn. Waarom? Omdat een oefentherapeut Mensendieck u leert begrijpen waar uw klachten vandaan komen. Tevens leert u beter om te gaan met uw rug, nek, schouders, armen, heupen, knieen, en voeten, kortom met uw hele lichaam in het dagelijkse leven.

 

Wat doet de oefentherapeut?

Werkwijze

 De oefentherapeut kijkt samen met u naar uw lichaamshouding en manier van bewegen. Wat gebeurt er als u zit, staat, loopt of andere bewegingen maakt? Welke spieren en gewrichten krijgen het daarbij zwaar te verduren? U kijkt daarbij niet alleen naar de klachten, maar naar uw gehele lichaam. Grote spiegels laten u zien wat uw gewoontehoudingen zijn en wat u daaraan zou kunnen verbeteren. Natuurlijk is het niet gemakkelijk gewoontes van jaren te veranderen. Daarom zal de oefentherapeut altijd rekening houden met de omstandigheden thuis en op uw werk. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk of u een zittend of staand beroep heeft, zwaar lichamelijk werk doet, of kleine kinderen verzorgt. Tijdens de oefentherapie neemt u veel voorkomende situaties door en leert u hoe u daarin het beste kunt bewegen. Deze oefeningen kunt u thuis of op uw werk herhalen.

 Ontspanning

 Te veel spanning in het lichaam kan tot allerlei klachten leiden. Ontspannen is dan de voor de hand liggende oplossing, maar bijna niets is moeilijker dan goed ontspannen. Een gezonde manier van ademen is daarbij onmisbaar. Die helpt u niet alleen ontspannen, maar is ook belangrijk voor uw totale gezondheid.

 Door verschillende oorzaken kunt u een ontspannen manier van ademen kwijtraken. Het adempatroon is dan verstoord. Een oefentherapeut-Mensendieck helpt u eerst het ademen in rust te leren beheersen en vervolgens ook tijdens beweging. Deze ademoefeningen worden gecombineerd met spierontspannende oefeningen en houdingscorrigerende oefeningen.

Mensen met ademklachten zoals hyperventilatie, astma, emfyseem of andere longafwijkingen oefenen met succes bij een oefentherapeut Mensendieck. Maar ook mensen met spanningsklachten hebben er baat bij.

Bewustwording

 Met behulp van de oefentherapeut Mensendieck leert u bewuster om te gaan met uw eigen lichaam. U zult merken dat u steeds vaker automatisch kiest voor een betere houding en een meer gezonde manier van bewegen. En zo bent u dus uiteindelijk zelf degene die uw klachten kan verhelpen of verminderen.

Eenmalig oefentherapeutisch onderzoek

 Soms is het voor de verwijzende arts niet helemaal duidelijk of oefentherapie Mensendieck een geschikte therapie is voor uw klacht. In dat geval kan de arts u eerst voor een eenmalig consult naar een oefentherapeut Mensendieck verwijzen. Tijdens zo'n consult doet de oefentherapeut Mensendieck een onderzoek op basis van de vraag van de arts en rapporteert hem hierover. Dit onderzoek heet officieel het eenmalig oefentherapeutisch onderzoek (Consult

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb